WIE WORDT DE MEEST INNOVATIEVE
SCHOOL VAN VLAANDEREN?

Naar aanleiding van de Accent Innovatiecampus organiseren we ook dit jaar weer een grote wedstrijd. We
geven elke school de kans om met een projectgroep aan de slag te gaan rond een reëel vraagstuk waarmee Belgische bedrijven vandaag geconfronteerd worden.

Benieuwd hoe de vorige editie eruitzag? Bekijk onze recapvideo hier!

Door corona konden we helaas geen publiek uitnodigen voor het grote jurymoment, maar de deelnemende
scholen mochten hun project wél live voorstellen aan een professionele vakjury. Benieuwd hoe dat eraan
toeging en welke school met de hoofdprijs aan de haal ging?

“Het is bijzonder om te zien door welke bril onze jeugd kijkt.”

Anouk Lagae, CEO Accent

“Heel veel wereldproblemen wachten
op technisch geschoolde mensen.”

Lieven Scheire – jurylid innovatiewedstrijd

“Het zien van gepassioneerde
jongeren geeft je gewoon weer hoop
voor de toekomst”

Hetty Helsmoortel – jurylid innovatiewedstrijd

“Jongeren die met techniek bezig zijn
leggen een belangrijke basis voor onze wereld
van morgen”

Anthony Liekens – jurylid innovatiewedstrijd

Workshops met Fluxlab

DECEMBER 2021 – APRIL 2022

Workshops met Henk en Fluxlab

Henk Rijckaert en het team van Fluxlab komen langs op elke school, om de stand van zaken op te meten en bij te sturen waar nodig. Ze voorzien elk team van de nodige technische ondersteuning, om iedereen volledig klaar te stomen voor de juryvoorstelling op 27 april.

Trainingen door Accent

APRIL 2022

Trainingen door Accent

Een uitstekende technische voorbereiding is één iets, maar het is natuurlijk ook belangrijk om het project zo overtuigend mogelijk te brengen voor de jury. Daarom komt Accent langs in elke school, met een presentatietraining voor de projectgroep en een korte opleiding die de teamleden nóg beter leert samenwerken.

De grote finale

27 APRIL 2021

De grote finale

D-day! Op woensdagvoormiddag 27 april mag elke groep zijn
ideeën voorstellen aan een professionele vakjury op de Innovatiecampus. Spannend!

INNOVATIE STOPT NIET NA DE WEDSTRIJD

Wie denkt dat het project afgelopen is na de grote finale, heeft het mis. De scholen die in de top 3 stranden, worden nog een jaar lang begeleid door het team van Fluxlab, zodat ze hun project of prototype nog verder kunnen ontwikkelen.

TECTURA SCHOLENGROEP WINT DE EERSTE EDITIE

Vorig jaar brachten 8 prachtige teams hun project voor de vakjury, maar er kon er maar één de hoofdprijs wegkapen en dat was Tectura Netwerk Gent. Zij bedachten een innovatieve oplossing op de vraag “hoe kunnen we de luchtkwaliteit in onze gebouwen in de gaten houden en verbeteren”. PTS Boom en Don Bosco Hoboken eindigden op de tweede en derde plaats.

WINNERS

tectura school
Tectura School winnaars
Tectura School winnaars

Ine Van Renterghem van Tectura Netwerk Gent: “We zijn heel blij dat we van Accent de kans kregen om deel te nemen aan de Innovatiecampus en dat we hierin ook steun kregen van de provincie Oost-Vlaanderen. Onze leerlingen begonnen met veel gretigheid en goesting aan het project en groeiden doorheen het traject. Dat is volgens ons het technisch onderwijs van de toekomst: projectmatig samenwerken vanuit verschillende disciplines, onderzoekend leren en design thinking. Met veel fierheid toonden onze leerlingen hun projecten aan de jury. Deze ervaring was zeker leerrijk voor hen, en heeft hen zonder twijfel een extra boost gegeven in tijden van corona.”

Een welgemeende proficiat aan alle deelnemende scholen: PTS Boom, Don Bosco Hoboken, Tectura Netwerk Gent, BA Caputsteen, GO! Atheneum Avelgem, Campus Het Spoor, GO! Atheneum Calmeyn, GO! Talent Dendermonde. Wij hopen jullie volgend jaar zeker terug te zien!